Friday, April 8, 2016

Brigadeiros

Jedna od mnogih stvari koje volim u vezi Portugala je ta da se u svakoj trgovini može kupiti kondenzirano mlijeko, i to po smiješnoj cijeni u usporedbi s onom po kojoj je kondenzirano mlijeko dostupno u Hrvtaskoj. Portugalci, a osobito Brazilci, upotrebljavaju kondenzirano mlijeko u mnogim slasticama, kolačima, kremama sa kolače, prave od njega dulce de leche, a stavljaju ga i u kavu umjesto mlijeka i šećera. No jedna od najdražih mi upotreba kondenziranog mlijeka je ona za brigadeirose. Brigadeirosi su u suštini brazilska varijanta tartufa. Samo su možda malo bolji. Prejednostavni su za napraviti, potrebno je tek nekoliko sastojaka, a stvarno su prefini. Ako vam se ne da trošiti 20 kuna na kondenzirano mlijeko, možete ga napraviti i sami. Kuhajte jednu litru mlijeka s 300g šećera sve do ne dobijete gušću blijedo bež masu. Da vidite kakve teksture mlijeko treba biti kliknite ovdje i odite na 3:20 na videu. Draga Raiza iz videa preporuča da gotovo kondenzirano mlijeko i izmiksate tako da dobije svilenkastu teksturu. Vrijedi isprobati!
Brigadeirose volim toliko zato što su i dosta prilagodljivi. Možete u njih staviti više ili manje kakaa, umjesto kakaa možete staviti čokoladu, možete napraviti i bijelu verziju, a možete ih i puniti, primjerice nutellom ili komadićem jagode. Urolati ih možete u čokoladne mrvice, što je najklasičniji način, ali postoji puno varijacija pa možete za rolanje upotrijebiti i kakao, kokos, nasjeckane ili mljevene orašaste plodove, štogod. Ja zamišljam da bi se nasjeckani slani kikiriki dobro uklopio kao omotač. Mogao bi taj kontrast slatkog brigadeirosa i slanog kikirikija dosta lijepo funkcionirati. Koju god kombinaciju da odaberete, teško da ćete pogriješiti. I loši brigadeirosi su dobri brigadeirosi. Receptić je dolje, bon appetit!

Recept:
1 konzerva kondenziranog mlijeka (oko 400g)
3 velike žlice kakaa
2 velike žlice maslaca
čokoladne mrvice za rolanje (ili bilo što drugo što želite)

1. Kondenzirano mlijeko, kakao i maslac stavite u lonac na srednju vatru.
2. Miješajte cijelo vrijeme, oko 10 minuta, sve dok se smjesa ne zgusne i kuhača ne počne ostavljati trag na dnu lonca.
3. Smjesu za brigadeirose izlijte iz lonca u duboki tanjur i ostavite da se prvo malo na sobnoj temperaturi ohladi, a onda je stavite u frižider da se u potpunosti ohladi i stvrdne.
4. Izvadite smjesu iz frižidera. Ruke namažite maslacem i žlicom uzimajte malo smjese i rolajte je u kuglicu. Kuglicu urolajte u čokoladne mrvice,
5. Kada ste gotovi sa svom smjesom, brigadeirose stavite u frižider da se još dodatno stvdnu (i dalje će biti mekani, ali ipak nešto tvrđi), a u frižideru ih i čuvajte prije posluživanja.


No comments:

Post a Comment