Tuesday, August 23, 2016

Cupcakesi od kupine

Malo-pomalo postajem fan cupcakesa. Valjda zato što sam shvatila da buttercream nije jedina krema koja može ići na njih. Na blogu već postoji jedan recept za cupcakese, i to one od mrkve s kremom od krem sira, a krema današnjih cupcakesa je pak od posnog sira. Trenutno u vrtu imam obilje kupina koje ili bude pojedene u svom izvornom obliku, ili završe u marmeladi i kupinovom vinu. U ovoj kremi iskoristila sam upravo marmeladu od kupina, koja osim ove divne boje, kremi daje i prefin kupinasti okus, uz onu malu kiselkastu notu koje kupine obično imaju.
Tijesto ovih cupcakesa veoma je jednostavno za napraviti, a uistinu je fino. Maslac mu daje divan okus, a tekstura mu je gotovo baršunasta. Krema je isto tako jednostavna i isto tako ukusna. Ima u sebi tu kiselost kupina i posnog sira, tako da se na kraju i osjeti da krema jest o sira, no ako preferirate da taj okus bude pritajeniji, dodajte kremi koju žlicu šećera u prahu. A ako pak ne volite kupine ili jednostavno nemate marmeladu od kupina pri ruci, možete iskoristiti i bilo koju drugu marmeladu od bobičastog voća za ovu kremu. Okus će i dalje biti sjajan. Meni su ovi cupcakesi pun pogodak, a nadam se da će biti i vama. Receptić de dolje, bon appetit!

Recept

Tijesto
150g brašna
1/4 male žlice sode bikarbone
1 i 1/2 mala žlica praška za pecivo
1/4 male žlice soli
125g šećera
125g omekšalog maslaca
2 velika jaja
2 velike žlice mlijeka
1 mala žlica ektrakta vanilije

1. U zdjelu staviti brašno, sodu bikarbonu, prašak za pecivo, sol, šećer, maslac i jaja. Miksati oko minutu dok tijesto ne postane jednolično.
2. Dodati smjesi mlijeko i ekstrakt vanilije i opet miksati oko minutu dok se ne dobije jednolična smjesa.
3. Tijesto ravnomjerno rasporediti u kalupe za muffine obložene košaricama za muffine.
4. Peći oko 20 minuta u pećnici prethodno zagrijanoj na 170C.
5. Izvaditi iz pećnice, ostaviti par minuta u kalupu i onda izvaditi na žicu za hlađenje da se u potpunosti ohlade.

Krema
250g posnog sira (ja koristim quark iz Lidla)
200ml slatkog vrhnja
100g marmelade od kupina
+ 12 kupina

1. Posni sir i marmeladu od kupina izmiksati u jednoličnu smjesu.
2. Slatko vrhnje izmiksati u šlag mekih vrhova.
3. Dodati malo šlaga u smjesu posnog sira i marmelade i izmiješati.
4. Dodati ostatak šlaga i lagano ga špatulom sjediniti s drugom smjesom.
5. Otaviti kremu u frižideru oko sat vremena.
6. Kremu staviti u vrećicu za ukrašavanje s okruglim nastavkom i špricati je tako da vrh postavite iznad sredine cupcakea, oko centimetar iznad vrha cupcakea, i onda pristisnete vrećicu i držite je u istoj poziciji sve dok na cupcake ne našpricate dovoljno velik "krug" kreme.
7. Na vrh svakog cupcakea stavite po kupinu.
8. Ostaviti na hladnom mjestu da se krema stisne, oko 10 sati. (Možete ih probati i dok se krema nije stisnula. Sa slika se vidi da sam ja to učinila, ali ako želite da se stisne, trebat ćete se malo strpiti. Kada se stisne, tekstura kreme je nalik mousseu. Možete ih staviti i u frižider, ali preporučila bih neko drugo hladno mjesto.)


No comments:

Post a Comment