Sunday, October 4, 2015

Chocolate chip cookies iliti keksi s komadićima čokolade

Chocolate is the answer, chocolate cookies are the answer, chocolate chip cookies are the answer! Nije ni važno koje je pitanje, CCCs su uvijek najbolji odgovor. Obožavam raditi kekse, svih vrsta i oblika, a chocolate chipsi su mi jedni od najdražih. Jako dugo tražila sam recept za savršene chocolate chip cookiese i mislim da je ovaj recept upravo taj. Keksići koji su hrskavi izvana, mekani iznutra, i super fini sve skupa.
Ja ih radim u malim dimenzijama jer je meni manje uvijek slađe, ali se mogu raditi i veći naravno (i onda ih još napuniti s nutellom, ili karamelom, ili s oboje). Taman su čokoladni s jednom tablom čokolade, a izbor čokolade ovisi o osobi. Ja ih najradije radim s pola tamne, pola mliječne čokolade, no može se tu ubacit i bijela, nema diskriminacije među čokoladama. A i neki orašasti plodovi bi se tu dobro uklopili. Ah kombinacija ima mnogo, a još je više recepata koji čekaju svoj red pa nisam još puno ekperimentirala s kombinacijama za ove keksiće. No doći će i to na red. Receptić je dolje, bon appetit!

Recept

Sastojci:
210g brašna
½ male žlice praška za pecivo
1/8 male žlice sode bikarbone
½ male žlice soli
95g tvrdog maslaca
120g šećera
1 jaje
1 mala žlica ekstrakta vanilije
100g čokolade

1. Pomiješati brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol. Ostaviti sa strane.
2. Narezati tvrdi i hladni maslac na kockice i staviti ga u drugu zdjelu. Miksati ga oko minutu dok se malo ne razradi.
3. Dodati u maslac šećer i miksati oko 2 minute da se sjedine.
4. Dodati jaje i miksati dok se ne dobije ravnomjerna smjesa.
5. U mokru smjesu prosijati smjesu s brašnom i miksati dok se sve ne sjedini. Pri kraju je najbolje rukama sjediniti smjesu.
6. Dodati u tijesto na komadiće nasjeckanu čokoladu i ravnomjerno ju sjediniti s tijestom.
7. Žlicom stavljati kuglice tijesta na lim obložen papirom za pečenje. Kada smo iskoristili sve tijesto staviti nepečene kekse u frižider na barem 30 minuta.
8. Izvaditi kekse iz frižidera i peći ih u pećnici prethodno zagrijanoj na 185C oko 15 minuta, odnosno dok ne dobiju zlatnu boju pri dnu.
9. Kada su gotovi izvaditi ih iz pećnice i poredati po žici za hlađenje.



No comments:

Post a Comment