Wednesday, December 16, 2015

Roza u crno-bijelom iliti čokolada + bijela čokolada + malina + vanilija + kokos

Rođendani su tu za velike torte koje se jedu bez imalo grižnje savjesti jer ti je rođendan i tada ti organizam uopće ne registrira kalorije (pa čak i ako je to nekoliko dana prije rođendana, ni tada ih ne registrira). Dobro je počela izrada ove torte. Čokoladni biskvit savršeno pečen. Dacquoise od badema savršeno pečen. Biskvit savršeno ravno prerezan popola. Žele od malina savršeno stegnut. I onda dođe mousse od bijele čokolade. Radila sam ga i prije i nikada nije bilo ovakvih iznenađenja. No ono što mi se desilo jest da sam stavila žele od malina na biskvit, oko biskvita stavila obruč za torte i preko želea i biskvita prelila mousse. Stajao je mousse tako 5 sekundi mirno, sve dok se obruč nije otvorio, a mousse sav razlio oko biskvita kao kakva lava tijekom erupcije vulkana. Od šoka sam se jedva snašla. Stegnula sam opet obruč i držaa ga da se ne bi opet raširio i pustio mousse da iscuri van. Palo mi je na pamet da mogu učvrstiti obruč selotejpom, bio mi je odmah tamo u ladici, ali škare su bile dva metra od mene, kako do njih. Akrobatskim sposobnostima koje nisam znala ni da posjedujem uspjela sam nekako doći do škara, pa sam jednom rukom rezala selotejp i lijepila ga na obruč. Spasila sam nekako stvar, premda je nešto moussea svejedno iscurilo van, a i nije sav ostao na biskvitu, nego je dio završio oko biskvita. No nema veze, dobro je sve u svemu ispalo.
Muka se u svakom slučaju isplatila. Ova torta je od-lič-na! Za rođendan uvijek napravim tortu po nekakvoj svojoj zamisli pa su tako u ovoj spojeni neki od meni najdražih sastojaka i cijela kombinacija super funkcionira. Idemo redom, čokoladni biskvit, žele od malina, mousse od bijele čokolade, dacquoise od badema, krema od vanilije i kokosa, čokoladni biskvit. Jedem to i samo si mislim, "I don't want this moment to end." I nisam jedina kojoj se toliko svidjela torta. Svima se svidjela, a neki su i rekli da već dugo nisu jeli tako dobar kolač. Mislim, što reći, dobra je torta, stvarno je. Nije za svaki dan, jer treba poduže vremena da je se napravi, ali itekako se isplati. A i prilično je izdašna što znači da je dobra za slavlja poput rođendana. Receptić (koji nije tako mali) je dolje, bon appetit!

Recept:

Čokoladni biskvit
100g brašna
60g kakaa
160g šećera
6 jaja
5 velikih žlica suncokretovog ulja

1. Pomiješati brašno i kakao. Ostaviti sa strane.
2. Odvojiti žumanjke od bjelanjaka. Polovicu šećera dodati u žumanjke, a drugu polovicu u bjelanjke.
3. Miksati bjelanjke sa šećerom sve dok ne postanu čvrsti i sjajni.
4. Miksati žumanjke sa šećerom sve dok ne postanu svijetlo žuti i gusti.
5. Dodati žumanjke bjelanjcima i lagano ih sjediniti špatulom.
6. Dodati pola brašna i tri žlice ulja s kakaom u smjesu žumanjaka i bjelanjaka. Lagano promiješati špatulom dok nisu gotovo skroz sjedinjeni.
7. Dodati drugu polovicu brašna i kakaa i 2 žlice ulja i opet lagano promiješati sve dok se ne dobije u potpunosti jednolična smjesa.
8. Smjesu izliti u kalup veličine 24 cm kojemu ste dno prethodno obložili papirom za pečenje, a čije ste strane namastili i posuli kakaom.
9. Peći oko 20-25 minuta u pećnici prethodno zagrijanoj na 180C.
10. Izvaditi iz pećnice i iz kalupa i staviti na žicu za hlađenje da se u potpunosti ohladi.
11. Prerezati biskvit popola.

Dacquoise od badema
2 bjelanjka
25g kristal šećera
50g šećera u prahu
60g mljevenih badema

1. Šećer u prahu i mljevene bademe pomiješati i ostaviti sa strane.
2. Bjelanjke izmiksati s kristal šećerom dok ne postanu čvrsti i sjajni.
3. Dodati u bjelanjke šećer u prahu i bademe i lagano sjediniti špatulom.
4. Staviti papir za pečenje na pleh i smjesu ravnomjerno rasporediti po papiru u obliku kruga, veličine otprilike kao i kalup u kojemu ste pekli čokoladni biskvit.
5. Peći oko 15 minuta u pećni prethodno zagrijanoj na 180C.
6. Izvaditi iz pećnice i staviti na žicu za hlađenje da se ohladi.

Žele od malina
500g malina
30g šećera
6 listova želatine

1. Maline prokuhati na vatri i kada počnu ključati skinuti ih s vatre i izmiksati štapnim mikserom.
2. Izmiksane maline propasirati kroz pasirku ili sito i vratiti u lonac.
3. Dodati malinama šećer i vratiti lonac na vatru da maline opet prokuhaju.
4. Listove želatine staviti u zdjelicu s vodom da se namakaju oko 5 minuta.
5. Kada su maline prokuhale, skinuti ih s vatre. Listove želatine iscijediti i dodati u maline. Promiješati dok se listovi želatine ne otope.
6. Tekuću smjesu uliti u tavu/zdjelu ravnog dna promjera oko 20-22 cm (malo manjeg promjera od promjera kalupa u kojemu ste pekli biskvit) koju ste prethodno obložili prozirnom folijom ili aluminijskom folijom.
7. Smjesu staviti barem 4 sata u frižider da se stegne.
8. Kada se žele stegnuo, izvaditi ga skupa s folijom iz tave/zdjele i staviti ga na sredinu jedne polovice čokoladnog biskvita. Odlijepiti potom foliju.

Mousse od bijele čokolade
360ml mliječnog slatkog vrhnja
170g bijele čokolade
3/4 male žlice mljevene želatine
1 velika žlica vode

1. Želatinu pomiješati s vodom i pustiti 5 minuta da nabubri.
2. 100ml slatkog vrhnja staviti na vatru ili u mikrovalnu da se jako zagrije. Kada se zagrije, dodati u to želatinu.
3. Čokoladu u zdjeli natrgati na komadiće i preko nje preliti slatko vrhnje sa želatinom. Miješati sve dok se čokolada skroz ne otopi. Pustiti par minuta da se malo ohladi.
4. Ostatak slatkog vrhnja miksati dok ne dobijete meke vrhove.
5. Četvrtinu izmiksanog slatkog vrhnja dodati u čokoladu i pomiješati dok se ne sjedine.
6. Ostatak izmiksanog slatkog vrhnja dodati čokoladi i lagano sjediniti špatulom.
7. Oko biskvita na kojoj je žele od malina staviti obruč za torte. Preko želea preliti mousse (ako vam obruč za torte ne stegne čvrsto biskvit, pustite prvo mousse da se malo stegne pa ga tek onda prelijte preko želea).
8. Ostaviti barem 4 sata u frižideru da se stegne.

Krema od vanilije i kokosa
700ml mlijeka
2 vrećice pudinga od vanilije
50g šećera
bourbon vanilija/ekstrakt vanilije
40g tostiranog kokosa
150ml slatkog vrhnja (za ovu kremu preferiram biljno slatko vrhnje)

1. Kokos lagano tostirati u tavi ili pećnici dok ne dobije zlatnu boju.
2. Puding s mlijekom i šećerom skuhati po uputstvima na vrećici. Kada je kuhan dodati mu bourbon vaniliju/ekstrakt vanilije, prekriti mu površinu prozirnom folijom da se ne stvori kožica i ostaviti ga da se skroz ohladi.
3. Slatko vrhnje izmiksati u čvrsti šlag.
4. Ohlađeni puding izmiksati da postane kremast.
5. Pudingu dodati šlag i lagano pomiješati ili lagano izmiksati da se šlag i puding sjedine.
6. Malo kreme ostaviti sa strane za premazivanje vrha torte i ukrašavanje.
7. U ostatak kreme dodati tostirani kokos.

Slaganje torte
1. Preko stegnutog moussea staviti dacquoise od badema.
2. Preko toga ravnomjerno rasporediti kremu od vanilije i kokosa.
3. Preko toga staviti drugu polovicu čokoladnog biskvita.
4. Staviti tortu na barem pola sata u frižider.
5. Izvaditi iz frižidera i skinuti obruč s torte.
6. Prekriti vrh torte kremom od vanilije koju smo ostavili sa strane i ukrasiti po želji.



No comments:

Post a Comment