Thursday, January 28, 2016

Zobeni keksi s đumbirom

Jako volim zobene pahuljice, toliko da ih svako jutro jedem za doručak. Tako da nije ni iznenađenje da volim kekse sa zobenim pahuljicama. Zobene mi u keksima dodaju nekakvu orašasost i mislim da ih zbog toga i volim u obliku kekasa. Ovaj recept (klik) našla sam na blogu Green Kitchen Stories i jako mi se svidio. Dodatak đumbira da keksima još ono malo nešto, a i maslac se baš fino osjeti. Ovo mi je keks baš onako za svaki dan jer nije prevelik guilty pleasure (ne znam lažem li sebe ili druge kada se ponašam kao da nisam na ovaj keks namazala nutellu i učinila ga tako za još onu malu mrvicu boljim) a svejedno je jako ukusan.
Ovi keksi na dan pečenja budu fino hrskavi, a nakon dana stajanja omekšaju. To naravno nikako ne utječe na njihov okus, i dalje su prefini. Mislim da se ovaj recept može koristiti kao baza i da mu se umjesto đumbira može dodati i cimet, mješavina začina za medenjake, vanilija, a čak i komadići orašastih plodova ili čokolade, jer s čokoladom se nikada ne može pogriješiti. Ovi keksi svakako idu na ponavljanje i podleći će raznim ekperimetiranjima u vidu začina i dodataka. Recept je dolje, bon appetit!

Recept:
70g zobenih pahuljica
20g brašna
1/2 male žlice đumbira u prahu
navrh male žlice kardamoma
prstohvat soli
45g meda
50g omekšalog maslaca

1. Sve sastojke staviti u zdjelu, pomiješati i zamijesiti u jednoličnu smjesu.
2. Žlicom uzimati malo tijesta i stavljati ga na pleh obložen papirom za pečenje. Komadiće tijesta što više rastanjiti prstima u oblikovati u krug (bit će ljepljivo, ali na kraju se uspije to dovesti u red).
3. Peći 15-18 minuta u pećnici prethodno zagrijanoj na 180C.
4. Kekse izvaditi iz pećnice, ostaviti ih minutu, dvije na plehu i onda ih poslagati na žicu za hlađenje. (kada su pečeni, keksi su još mekani, no hlađenjem se stvrdnu)


2 comments:

  1. I ja obožavam zobene pahuljice, samo što ih umjesto ujutro gotovo svaki dan jedem navečer prije spavanja! Ovi keksići mi djeluju fino, također bi im dodala malo nutelle na kraju jer nutella ipak ide na sve haha i baš ću si ih bookmarkati da si napravim malu zalihu za vikend! :)

    ReplyDelete
  2. Pa da! S nutellom se teško kad može pogriješiti. :D Jeeej, odlično! Svakako javi kako su ispali i jesu ti se svidjeli. :)

    ReplyDelete