Thursday, February 4, 2016

Čok

Što reći o ovom kolaču nego da sam ga u dva dana dvaput radila. Koliko zbog sebe, toliko zbog zahtjeva drugih. Sam kolač, bez kreme, radila sam i nekad prije, i svidio mi se jer je nalik brownieju, no ipak nije toliko sladak poput brownieja (nekome možda i nedovoljno sladak, ali ja i preferiram manje slatke kolače). Zbog toga mu odlično odgovara ganache od mliječne čokolade jer mu da još malo slatkoće i po meni se okusi i slatkoća baš lijepo izbalansiraju. Recept (klik) za sam kolačasti dio pokupila sam s bloga Cook Republic, gdje je kolač poslužen vrlo jednostavno, s malo voća i šećera u prahu.
Sočan kolač, fina čokoladna krema i onda još krckavi tostirani orasi ispostavili su se dobitnom kombinacijom. Ja sam ovim kolačem oduševljena jednako kao i oni koji su ga probali. Nosila sam ga na faks kao mali znak obilježavanja zadnjeg dana predavanja na mojem faksu (idući semestar odlazim na studentsku razmjenu) i sudeći po reakcijama rekla bih da se većini jako svidio. Par komada ostavila sam doma za kušanje mami i sestri i one su također ostale oduševljene, toliko da sam ga eto idući dan opet radila. A nepotrebno je reći da taj drugi put zasigurno neće ostati i zadnji. Receptić je dolje, bon appetit!

Recept:

Kolač
105g brašna
1/2 male žlice praška za pecivo
55g kakaa
prstohvat soli
140g šećera
180ml kiselog mlijeka (ili 180ml običnog mlijeka + 1 velika žlica octa koje ste ostavili da stoje oko pet minuta)
3 jaja
70g ulja

1. U zdjeli pomiješati brašno, prašak za pecivo, kakao, šećer i sol. Ostaviti sa strane.
2. U drugoj zdjeli pjenjačom izmiješati kiselo mlijeko, jaja i ulje dok se ne pretvore u jednoličnu smjesu.
3. Dodati mokre sastojke u suhe sastojke i sve promiješati pjenjačom dok se ne dobije jednolična smjesa bez grudica.
4. Smjesu izliti u kalup promjera 18x18cm prethodno obložen papirom za pečenje.
5. Peći na 160C oko 35 minuta.
6. Izvaditi iz pećnice, a onda i iz kalupa i staviti na žicu za hlađenje da se u potpunosti ohladi.

Ganache
100ml slatkog vrhnja
150g mliječne čokolade

1. Slatko vrhnje zagrijati u mikrovalnoj ili u loncu.
2. Čokoladu natrgati na komadiće i staviti u zdjelu.
3. Vruće slatko vrhnje preliti preko čokolade, ostaviti da stoji minutu, a onda miješati žlicom sve dok se ne dobije jednolična smjesa.
4. Ostaviti da se skroz ohladi izvan frižidera, a onda staviti u frižider da se ganache stisne.

Dekoracija
nasjeckani tostirani orasi
kuglice od dulce de lechea (nije neophodno; naprave se tako da se napravi dulce de leche od 480ml mlijeka i 100g šećera; mlijeko i šećer stave se u lonac na laganu vatru na oko sat i pol, stalno miješajući, sve dok se smjesa ne zgusne i ne dobije zlatnu boju [boja kuglica na slici], tada se dulce de leche skine s vatre, premjesti iz lonca u zdjelicu i pusti da se skroz ohladi; kada je ohlađen, uzimati male komadiće prstima i oblikovati ih u kuglice)

Slaganje
1. Kolaču vrlo tanko odrezati okrajke tako da robovi budu ravni.
2. Izrezati kolač na 16 komada u obliku prutića.
3. Ganache staviti u vrećicu za dekoriranje sa željenim nastavkom i špricati ganache po prutićima kolača.
4. Po ganacheu posuti nasjeckane orahe (i poredati kuglice dulce de lechea ako ste ih radili).
5. Staviti u frižider na oko 2 sata prije posluživanja.


No comments:

Post a Comment