Saturday, December 24, 2016

Božićni prozori

Postoje one recepti koje ponavljate iz godine u godinu, ali samo jednaput godišnje. Jedan od njih je recept za ove keksiće koji su na repertoaru samo za Božić. Malo jesu zahtjevniji, ili bolje reći, malo vam više vremena oduzmu, ali se na kraju zbilja isplati. Lijepo izgledaju i isto su tako finog okusa. Kada radim popis kekasa za Božić, uvijek znam da će se i oni naći na njemu. 
Volim ih zato što se u njima baš osjeti maslac, a i zato što se mažu čokoladom, a to nikada nije naodmet. Ono što često napravim je da na kraju izrežem od tijesta par malih srca i lijepim ih jedne na druge, jako su mi zgodni takvi. Recept imam već duže vrijeme, a uzela sam ga iz barem deset godina stare knjižice božićnih kolača dr. Oetkera. Ovaj put sam za premaz kombinirala mliječnu i tamnu čokoladu i nutellu. I takvi su super. No sjetila sam se da ih nikad nisam isprobala s bijelom čokoladom, moglo bi to biti iduće godine na repertoaru. Receptić je dolje, bon appetit!

Recept:
250g brašna
1 mala žlica praška za pecivo
pola vrećice praška za puding od vanilije
100g šećera
175g maslaca
1 jaje
30g čokoladnih mrvica
200g čokolade po izboru

1. Brašno pomiješati s praškom za pecivo.
2. Dodati brašnu sve ostale sastojke i sve rukom ili mikserom oblikovati u jednolično tijesto.
3. Odvojiti 2/3 tijesta, dodati mu čokoladne mrvice i brzo ih umijesiti u tijesto.
3. Staviti tijesto u frižider na oko sat vremena.
4. Izvaditi tijesto s čokoladnim mrvicama iz frižidera, razvaljati ga na pobrašnjenoj površini na debljinu od oko 3mm i izrezivati krugove. Slagati ih na pleh obložen papirom za pečenje. Tijesto bez čokoladnih mrvica razvaljati na istu debljinu kao i prvo tijesto, irezivati krugove i slagati ih na pleh, a onda iz krugova izrezivati oblike po želji (ja obično radim srca) i taj središnji izrezani dio izvaditi. (obično imam dovoljno tijesta za poklopce, ovaj put nije bilo dovoljno pa sam iskoristila dio tijesta s čokoladnim mrvicama za ostatak poklopaca)
5. Peći oko 8-10 minuta u pećnici prethodno zagrijanoj na 180C.
6. Kada se keksi ohlade, rastopiti čokoladu. Krugove mazati čokoladom i preklopiti ih poklopcima s izrezanim oblicima.
7. Pustiti da se čokolada stisne i poslužiti.


No comments:

Post a Comment