Friday, December 23, 2016

Portugalski tart ili keksi od badema

Obožavam ovaj tart/keksiće/prutiće, ovisno o obliku u kojemu napravim recept. Ovo je inače portugalski tart od badema i obično ga najčešće i radim upravo u obliku tarta, no kada ga pripremam za blagdane volim ga isjeći na prutiće zbog praktičnosti i posluživanja. Prvi put sam se s njime susrela u Portugalu prije više od dvije godine i naprosto me oduševio. Prhko tijesto i karamelizirani bademi, što tu ima biti loše. 
Prhko tijesto koje ide u ovaj recept nešto je drukčije od uobičajenog prhkog tijesta. U njega se ne stavlja hladan maslac, nego se maslac rastopi. Smjesa tako na kraju ne bude čvrsta i ne oblikuje se u kuglu nego bude nešto nalik tijestu za kekse pa se samo rasporedi po kalupu špatulom. Super mi je to tijesto i koristim ga i za druge stvari osim ovog tarta. Dok se peče, negdje na pola vremena pečenja, preljev od badema se sav zapjeni, no neka vas to ne uznemiri, tako treba biti. Kasnije se sve smiri i ostanete s predivnim karameliziranim bademastim pokrivačem. Inače se u tart stavljaju bademi narezani na prutiće, no ovaj put mi nikako nije uspjelo narezati ih na prutiće pa sam ih samo nasjeckala na sitne, no ne presitne komade. I svejedno je sve super ispalo. Za prste polizati. Receptić je dolje, bon appetit!

Recept:

Podloga
1 jaje
100g šećera 
110g maslaca
200g brašna

1. Jaje i šećer izmiksati da postanu pjenasti.
2. Istopiti maslac i polagano uz miksanje ili miješanje dodavati ga u smjesu šećera i jajeta.
3. Kada se sjedine dodati brašno i izmiješati sve da se dobije jednolično tijesto.
4. Tijesto rasporediti po kalupu za tart ako ćete peći u obliku tarta ili po nekom četvrtastom kalupu dimenzija cca. 20x20cm. Izbosti ga vilicom.
5. Peći oko 20 minuta u pećnici prethodno zagrijanoj na 180C. (dok ne počne dobivati zlatnu boju)

Preljev
100g šećera
110g maslaca
150g blanširanog badema
4 velike žlice mlijeka

1. Maslac, šećer, isjeckani badem i mlijeko staviti u lonac na vatru.
2. Povremeno promiješati i čekati da se sve ne rastopi i ujednači.
3. Tijesto izvaditi iz pećnice i preliti ga pripremljenim preljevom od badema.
4. Vratiti u pećnicu na dodatnih 20 minuta.
5. Izvaditi iz pećnice i ohladiti prije posluživanja.



No comments:

Post a Comment