Monday, March 20, 2017

Bezimenjak (zasad, jer ne pada mi na pamet simpatično ime)

U zadnje vrijeme teško pronalazim vrijeme za kolače, a još teže za pisanje postova. Ovaj sam kolač prije koja dva tjedna radila, ali evo, dosad nisam imala vremena da sjednem i objavim recept. No dobra je ovo zaposlenost, jer znači da rješavam stvari koje trebam riješiti i da drugi i zadnji diplomski super napreduje. Ali ipak sam se bila zaželjela nekog kremastog kolačića pa si nisam mogla pomoći nego smiksati nešto nabrzaka.
Biskvit ovog kolača mi je izvrstan! Ali baš baš. Jako čokoladan i sočan, sigurna ću ga i za neke druge kolače upotrebljavati. Ako netko ne voli kavu, bez brige, ona se neće osjetiti, tu je samo da čokoladni okus bude još intenzivniji. Kremu sam improvizirala od onoga što sam imala doma, stajale su mi te bijele čokse od Božića u frižideru i bilo je krajnje vrijeme da završe u kakvom kolaču, budući da bijelu čokoladu baš ovako i ne konzumiram, jedino ako ima neko punjenje, onda da. Sve skupa ispalo je super, svima se kolač svidio i ja sam bila skroz zadovoljna. Receptić je dolje, bon appetit!

Recept:

Biskvit
120g brašna
70g kakaa
180g šećera
3/4 male žlice sode bikarbone
1/4 male žlice soli
1 jaje
120ml mlijeka + 1 velika žlica octa (ostaviti da stoji oko 5 minuta)
120ml vruće kave
50g otopljenog maslaca

1. U zdjeli pomiješati brašno, kakao, šećer, sodu bikarbonu i sol.
2. Dodati u to jaje, mlijeko s octom i otopljeni maslac i miješati pjenjačom ili kuhačom dok se ne dobije jednolična smjesa.
3. U smjesu dodati vruću kavu i ponovno sve dobro promiješati da se dobije jednolična smjesa. (smjesa bude dosta tekuća, bez brige)
4. Rubove kalupa promjera 26cm namastiti i posuti ih kakaom, a na dno staviti papir za pečenje. Uliti smjesu u kalup.
5. Peći oko 25 minuta u pećnici prethodno zagrijanoj na 175C.
6. Izvaditi iz pećnice i pustiti da se u potpunsti ohladi.

Krema
875ml mlijeka
7 žumanjaka
85g šećera
45g brašna
60g kukuruznog škroba
160g bijele čokolade
50ml slatkog vrhnja

1. Mlijeko s polovicom šećera staviti na vatru da zakuha.
2. Ostatak šećera dodati u žumanjke i sve dobro promiješati pjenjačom ili mikserom dok se ne dobije blijeda smjesa.
3. U žumanjke sa šećerom dodati brašno i kukuruzni škrob. Izmiješati da se dobije jednolična smjesa.
4. Kada mlijeko zakuha, skinuti ga s vatre i malo pomalo ga dodavati u smjesu sa žumanjcima, stalno miješajući kako se žumanjci ne bi skuhali.
5. Cijelu smjesu vratiti u lonac i kuhati na srednjoj vatri stalno miješajući sve dok se krema ne zgusne.
6. Kremu skinuti s vatre i dodati u nju na komadiće natrganu bijelu čokoladu. Promiješati da se čokolada spoji s kremom. Pokriti vrh kreme prozirnom folijom da se ne stvori kožica i pustiti da se u potpunosti ohladi.
7. Kada se krema ohladila izmiksati je da postane glatka i kremasta. Dodati joj slatko vrhnje i ponovno sve izmiksati da se krema ujednači.
8. Kremu ili samo ravnomjerno premazati preko ohlađenog biskvita ili je staviti u vrećicu za ukrašavanje s okruglim nastavkom i tako prekriti cijeli biskvit "hrpicama" kreme.
9. Posuti kolač kakaom.
10. Poželjno ostaviti preko noći u frižideru da se kolač malo stisne, no krema je sama po sebi malo mekša pa svakako na kraju neće biti čvrsta koliko bude primjerice na tortama s nekoliko slojeva.

No comments:

Post a Comment