Wednesday, September 6, 2017

Marmakiki cupcakesi

Bolje da ne brojim koliko me mjeseci nije bilo na blogu. Predugo. A i priznajem da već mjesecima nisam ništa za ozbiljno ispekla. Nadam se da ću uspjeti to promijeniti, no u međuvremenu donosim recept za cupcakese spravljene i poslikane još u ožujku, ali koje naprosto nisam stigla prije objaviti. Nekima je već poznata moja ljubav prema maslacu od kikirikija, ali kad je on kombiniran s marmeladom, sreći mi nema kraja. Ta tipična američka kombinacija upravo je onaj spoj slanog i slatkog koji pogađa ravno u srce.
Biskvit ovog cupcakea onaj je standardni koji i najčešće upotrebljavam za cupcakese, kao primjerice za one s kremom od kupina koje sam jednom radila. A krema je san svakog ljubitelja maslaca od kikirikija, ili barem ovog ljubitelja maslaca od kikirikija. Kada radim recepte o kojima je određeni sastojak zvijezda zabave, nastojim taj sastojak ne prikriti jer želim da se njegov okus uistinu i osjeti. Tako sam u ovu kremu stavila maslaca od kikirikija gotovo koliko i quarka te nisam stavila mnogo šećera jer mi se tako gubi taj slatko-slani kontrast, a i okus kikirikija mi blijedi. Marmelada koju sam upotrijebila je ona od kupine, ali naravno da se bilo koja može upotrijebiti. Kažem, kombinacija mekog biskvita, marmelade i kreme od maslaca od kikirikija meni je besprijekorna i preporučujem je svakom. Ako ste i vi entuzijast za sve kikiriki/marmelada kombinacije, isprobajte ovo. Receptić je dolje, bon appetit!

Recept

Tijesto
150g brašna
1/4 male žlice sode bikarbone
1 i 1/2 mala žlica praška za pecivo
1/4 male žlice soli
125g šećera
125g omekšalog maslaca
2 velika jaja
2 velike žlice mlijeka
1 mala žlica ektrakta vanilije

1. U zdjelu staviti brašno, sodu bikarbonu, prašak za pecivo, sol, šećer, maslac i jaja. Miksati oko minutu dok tijesto ne postane jednolično.
2. Dodati smjesi mlijeko i ekstrakt vanilije i opet miksati oko minutu dok se ne dobije jednolična smjesa.
3. Tijesto ravnomjerno rasporediti u kalupe za muffine obložene košaricama za muffine.
4. Peći oko 20 minuta u pećnici prethodno zagrijanoj na 170C.
5. Izvaditi iz pećnice, ostaviti par minuta u kalupu i onda izvaditi na žicu za hlađenje da se u potpunosti ohlade.

Krema
45g šećera
125g quarka/skute
120g maslaca od kikirikija (bez komadića)
50g slatkog vrhnja
+ oko 100g marmelade od kupine ili bilo koje druge

1. Šećer, quark i maslac od kikirkija miksati dok se ne sjedine.
2. Prva varijanta kreme: u drugoj zdjeli izmiksati slatko vrhnje do mekih vrhova i lagano ga špatulom sjediniti sa smjesom šećera, quarka i maslaca od kikirikija.
Druga varijanta kreme: slatko vrhnje samo dodati u prvu smjesu i sve zajedno smiksati. Razlika je u tome da će prva varijanta ispasti prozračnija, "mousseastija", ali obje su jednako fine!
3. Špricu ili vreću za ukrašavanje s malim okruglim nastavkom napuniti marmeladom i u svaki cupcake uštrcati marmeladu.
4. Vreću za ukrašavanje s velikim okruglim nastavkom napuniti kremom i i špricati je tako da vrh postavite iznad sredine cupcakea, oko centimetar iznad vrha cupcakea, i onda pristisnete vrećicu i držite je u istoj poziciji sve dok na cupcake ne našpricate dovoljno velik "krug" kreme.
5. Kada su svi cupcakesi gotovi, ostavite ih na hladno mjesto da se stisnu (ok je i frižider, ali ne preporučam jer će se onda maslac u cupcakesima previše stvrdnuti pa će zbog toga i oni izgubiti na mekoći).


No comments:

Post a Comment