Monday, December 19, 2016

Čokoko

Prošli tjedan proslavila sam svoj 24-ti, moglo bi se reći dva puta, jednom baš na dan, a drugi put dva dana kasnije s gotovo svim mi najdražim ljudima. Radila sam doma dinner party i htjela sam napraviti super tortu za slatki kraj večere. Na kraju smo se toliko prejeli da je teško bilo utrpati u sebe i krišku torte, no kažu da što se mora nije teško. Za tortu sam se vodila ovim receptom (klik), iako sam na kraju od tog recepta preuzela samo recept za kremu od kokosa, a biskvit sam preuzela iz ovog recepta (klik). Buttercream iz prvog recepta zamijenila sam mousseom od čokolade, a praline kremu dulce de lecheom. Rekla bih da je sve na kraju super funkcioniralo.
Torta je super bogata i jedna kriška je i više nego dovoljna da vas zasiti. Radila sam je u malom kalupu od 18cm pa se možda čini da se od torte ne može nahraniti više od petero ljudi, no na kraju sam njome nahranila sve goste, a još je nekoliko kriški i ostalo. Torta je zbilja čokoladna, za to su zaslužni tamni sočni biskvit od kakaa i mousse. Krema od kokosa je nekako već postala konstanta u mojim rođendanskim tortama, ovo je već treća godina za redom da imam kokos u rođendanskoj torti. No ove godine je ta krema drukčija nego prethodnih godina. Naime, ona se prvo peće u pećnici da bi se potom ohladila, izmiksala i pomiješala s kokosom. To mi se učinilo baš zanimljivim kada sam naletila na ovaj recept, a mogu reći da je i rezultat baš ukusan. Dulce de leche je tu jer je dulce de leche uvijek dobar izbor. Sve u svemu, torta mi se jako svidjela, a mislim da se svidjela i gostima. Ako vam treba nešto za neku posebnu priliku, ovo bi moglo biti to. Nemam previše slika same torte jer sam je nabrzaka škljocala, no zato ću dodati par slika s večere. Receptić (ne tako mali) je dolje, bon appetit!

Recept:

Biskvit
2 jaja
165ml mlijeka
85ml ulja
165ml ključale vode
200g brašna
65g kakaa
1 mala žlica praška za pecivo
prstohvat soli
200g šećera

1. Izmiksati jaja, mlijeko i ulje.
2. U drugoj zdjeli pomiješati brašno, kakao, prašak za pecivo, sol i šećer.
3. U vlažnu smjesu naizmjenično dodavati suhe sastojke i ključalu vodu i miksati dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
4. Smjesu izliti u papirom za pečenje obložen kalup promjera 18cm.
5. Peći oko 65 minuta u pećnici prethodno zagrijanoj na 180C.
6. Biskvit ohladiti, odrezati mu napuhanu kupolu pa ga razrezati na tri dijela.

Krema od kokosa
75g bijelog šećera
45g smeđeg šećera
1 velika žlica praška za puding o vanilije
1 velika žlica kukuruznog škroba
1/2 male žlice soli
56g rastopljenog maslaca
40g slatkog vrhnja
1 mala žlica ekstrakta vanilije
2 žumanjka
70g kokosovog brašna

1. Pomiješati suhe sastojke.
2. Dodati im rastopljeni maslac i izmiješati da se sastojci sjedine.
3. Dodati žumanjke i miješati dok se smjesa ne ujednači. Ne smije se miješati ili miksati tako da se u smjesu ulupa zrak, smjesa mora ostati neprozračna.
4. Dodati slatko vrhnje i izmiješati.
5. Smjesu izliti u manji kalup za pečenje (primjerice onaj za kruh).
6. Peći oko 25 minuta u pećnici prethodno zagrijanoj na 165C. (u originalnom receptu je navedeno da je potrebno peći oko 10 minuta, no meni je trebalo puno više) Krema je gotova kada su rubovi čvršći, a sredina je još "mlohava"
7. Smjesu izvaditi iz pećnice, u potpunosti ohladiti, izmiksati je i dodati joj kokosovo brašno te ga sjediniti s kremom.

Dulce de leche punjenje
160g dulce de lechea
40g cornflakesa

1. Cornflakes izmrviti u sitne komade.
2. Dodati ga u dulce de leche i sjedniti ih.

Čokoladni mousse
360ml slatkog vrhnja
100g mliječne čokolade
100g tamne čokolade
2 velike žlice kakaa
3 velike žlice vruće vode

1. Pomiješati kakao s vodom tako da se sjedine.
2. Čokolade otopiti i pustiti ih da se ohlade oko 5 minuta.
3. Slatko vrhnje izmiksati u šlag mekih vrhova.
4. U šlag dodati smjesu od kakaa i što kraće izmiksati tako da se sjedine.
5. Četvrtinu šlaga dodati u rastopljenu čokoladu i izmiješati špatulom da se dobije jednolična smjesa.
6. Dodati ostatak šlaga i lagano špatulom izmiješati da se sjedine.
7. Držati u frižideru oko 20 minuta da se malo stisne prije slaganja torte.

Slaganje
1. Prsten od kalupa za pečenje staviti na postolje/bazu na kojoj ćete poslužiti tortu. Od aluminijske folije napraviti dodatni prsten koji ćete staviti oko unutrašnje strane prstena za kalup (alumijsku foliju par puta preklopiti tako da prsten bude čvršći). Prsten od aluminijske folije treba biti oko 10cm viši od prstena kalupa.
2. Na dno staviti jedan biskvit. Premazati ga polovicom kreme od kokosa sve do rubova. Zatim to premazati polovicom dulce de lechea s usitnjenim cornflakesom (ovaj sloj ne treba ići do rubova). Potom na to rasporediti 2/5 moussea od čokolade.
3. Drugi biskvit staviti na radnu plohu i tako ga premazati kremom od kokosa i dulce de lecheom. Zatim ga staviti na dosad složeni dio torte. Blago ga pritinsuti. Dodatno pogurati kremu od kokosa do rubova ako je potrebno. 2/5 moussea od čokolade rasporediti preko ovog sloja.
4. Treći biskvit staviti na mousse. Blago pritisnuti. Premazati ga ostalom 1/5 moussea od čokolade.
5. Staviti u frižider preko noći.
6. Idući dan izvaditi iz frižidera, maknuti prsten za kolače i pažljivo odlijepiti prsten od aluminijske folije.
7. Ukrasiti po želji.


No comments:

Post a Comment